Tarihçe
Ergoterapi (Occupational Therapy, İş ve Uğraşı Tedavisi) mesleğinin dünyada 100 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktiviteler ile farklı ergoterapi müdahale tekniklerini kullanarak bireylerin günlük yaşamda bağımsızlığını, toplumsal katılımını sağlamayı ve yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen 4 yıllık bir sağlık mesleğidir. Ülkemizde ergoterapist yetiştirilmesi ile ilgili ilk girişimler 1986 yılında başlamış ve ilk ergoterapi lisans bölümü 2009 yılında açılmıştır. 26 Nisan 2011 tarihli 27916 sayılı Resmî Gazete’ de yer alan Ergoterapist ve Ergoterapi Teknikeri meslek tanımı yapılmıştır. 22 Mayıs 2014 tarihli 29007 nolu Resmî Gazete’ de yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik’te Ergoterapistin görev tanımı yapılmıştır. Bu yönetmeliğe göre;
Ergoterapist (İş ve Uğraşı Terapisti)
a) Bireyin ev, iş ve okul ortamlarında fonksiyonel potansiyelini değerlendirerek performansını en üst düzeye çıkarmak ve çevreye uyumunu sağlamak için önerilerde bulunur.
b) Bireylerin hastalık ve engellilik sonucu ortaya çıkan fonksiyonel sınırlılıklarını değerlendirir, günlük faaliyetlerini ve mesleklerini sürdürecek uygulamaları yapar.
c) Hastaların duygusal, psikososyal, gelişimsel ve fiziksel yeterliliklerini mesleği ile ilgili ölçüm ve testleri kullanarak değerlendirir.
ç) Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığı sağlamaya yönelik yöntemler ile araç-gereçleri belirler ve kullanımını öğretir.
d) Bireysel ve grup olarak mesleki, sosyal, sanatsal ve eğitim aktivitelerinin kullanımıyla ilgili rehabilitasyon programları yapar ve uygular.
e)Duyu algı motor bütünleşme eğitimini ve bu alanlarda iş ve uğraşı terapisi uygular.
f) Kişilerin topluma katılımını etkileyen kişisel çevresel ve aktivite performansına ait engelleri değerlendirir.
g) Dışlanmış bireylerin topluma kazandırılması için gerekli değerlendirme ve rehabilitasyon işlemlerini yürütür.